fbpx
Burn-out preventie en composteren

Vier overeenkomsten tussen burn-outpreventie en composteren

Als je een composthoop in je tuin hebt, dan weet je aan welke voorwaarden je moet voldoen om uiteindelijk gezonde mest te krijgen. Maar als je je herfstbladeren in de groene container kiepert, heb je geen idee hoe de ROVA je gft tot mest verwerkt.

Wist je dat burn-out preventie dezelfde ingrediënten bevat als composteren?

Hoe maak je een composthoop?

Een composthoop bouw je op een stabiele ondergrond.

Voilà. Als je een burn-out wilt voorkomen moet je ervoor zorgen dat je stevig op je benen staat. Hoe dat bij jou zit kun je testen op mijn startpagina

Elke week steek je een beluchtingsstok in de mesthoop. Je keert de hoop elke zes weken om en je zorgt ervoor dat het vocht goed weg kan lopen.

Voel je de clou al aankomen?

Juist: Op tijd je hoofd leegmaken en lichter leven helpt je om gezond te blijven. 

Het is belangrijk dat je de mesthoop opbouwt als een lasagne-schotel. De lasagnebladen bestaan uit droge bladeren en houtsnippers. Je vult dat aan met bijv. theezakjes en vers gemaaid gras. Alles draait om de juiste verhouding. 

Bij voldoende afwisseling tussen stress en herstel blijf je in balans.  Elke bezigheid geeft stress. Dat is normaal. Maar vergeet niet: Als je grenzenloos je agenda volplempt met leuk werk, klaverjassen en tennissen kun je óók burn-out raken.  

Gezonde mest krijg je niet cadeau

Je moet je composthoop de nodige aandacht geven om te voorkomen dat je goede bedoelingen veranderen in een stinkende, slijmerige massa. Want als je voedzame mest wilt oogsten vraagt dat kennis, inzicht en discipline om het goede te doen.

Als je, ondanks je goede voornemens, je balans kwijtraakt tussen aandacht voor jezelf en aandacht voor anderen, lig je straks dagenlang onder je dekentje op de bank. De enige manier om daar niet te belanden is: Weten wat je moet doen om dát te voorkomen, inzien dat er iets moet veranderen en andere dingen gaan doen dan je gewend bent.

Denk je nu: dat is makkelijk gezegd?

Ja, dat klopt.  Een nieuwe gewoonte aanleren is spannend. En het vraagt van je dat je nét zo aardig voor jezelf bent als voor je werkgever. En ik weet maar al te goed dat dát voor helpers en workaholics een uitdaging op zich is.  

Waar kun je morgen al mee beginnen, zodat je volgend jaar stevig op je benen staat?

Heb je nu behoefte aan een schouderklopje? Lees dan hier verder.

Je las een blog van Spiegelvisie Coaching. Deel mijn blog gerust in je sociale netwerk

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Ben je zorgwerker of een actieve 50+ vrouw die affiniteit heeft met de sociale sector? En ben je op zoek naar meer balans en plezier in je werk en leven? Dan kun je bij me terecht voor: 

Persoonlijke coaching
Supervisie
Loopbaancoaching
E-coaching

Werk je als opleidingsfunctionaris of manager in de zorg en zoek je iets voor je team? Lees dan de  informatie voor teammanagers.  Of check direct mijn groepsaanbod intervisie en groeps-supervisie en teamcoaching.

Heb je een onbeantwoorde vraag? Laat het me weten.  Ik denk graag met je mee. 

Gerry Hulst Spiegelvisie

Wie ben ik?

Mijn naam is Gerry Hulst en er stroomt psychiatrisch verpleegkundig bloed door mijn aderen. Ik werk graag met verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen en middenmanagers in de zorg. Het gaat me aan het hart dat zij het lastig vinden om zich stevig te positioneren binnen de krachtenvelden in de zorg. Zij leren bij mij hoe ze met meer zelfvertrouwen én ontspannen in hun werk en leven kunnen staan. Alle personages en gebeurtenissen in mijn blogs zijn fictief. Wanneer je jezelf of een collega meent te herkennen berust dat op toeval.

Andere schrijfsels

WhatsApp chat

Hoi,

Wil je de blogs en nieuwtjes van Spiegelvisie in je mailbox ontvangen? 

Door je aan te melden geef je toestemming om je gegevens te verwerken zoals beschreven in de ​privacyverklaring​​​